Toți șoferii trebuie să știe: când dispar mașinile pe benzină și motorină. Americanii au dat tonul

de: Mădălina Bahrim
18 08. 2021

Epoca mașinilor cu motoare pe benzină și motorină se apropie de sfârșit. Acestea vor fi înlocuite de mașini electrice, din dorința societăților noastre de a micșora impactul asupra mediului înconjurător prin diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră.

În următorul deceniu, marii producători auto globali, precum și majoritatea guvernelor lumii, și-au propus să elimine mașinile cu motoare pe benzină și motorină și să investească în mobilitatea electrică.

Mașinile electrice încă nu îi conving pe oameni

Deși sunt prezentate ca a fi mai puțin poluante, mașinile electrice încă nu sunt pe placul tuturor șoferilor. De exemplu, un studiu recent, efectuat în Statele Unite ale Americii, arată că jumătate dintre cetăţenii americani sunt reticienţi în privinţa maşinilor pe curent electric. De vină pentru această atitudine ar fi prețurile mult prea mari pe care le au aceste mașini.

Din nefericire pentru șoferii americani, în 2030, Casa Alba şi-a luat angajamanetul ca jumătate dintre maşinile vândute în SUA să funcţioneze pe curent electric.

Cel mai probabil, până atunci, autoritățile vor facilita achiziția de astfel mașini, prin măsuri active care să îi determine pe oameni să cumpere o astfel de mașină, iar costul acesteia să nu reprezinte o gaură foarte mare în buget, așa cum se întâmplă acum.

De altfel, și în România se așteaptă o intensificare a sprijinului cetățenilor pentru astfel de achiziții, în condițiile în care și țara noastră și-a asumat angajamentele climatologice adoptate de Comisia Europeană, care a dezvoltat un plan de mediu extrem de ambițios.

Conform celor mai recente obiective ale Comisiei Europene, instituția își asumă reducerea, până în 2030, a emisiilor de gaze cu efect de seră în UE cu cel puțin 55 % față de nivelurile din 1990. Aceasta reprezintă o creștere substanțială în comparație cu obiectivul existent (cel puțin 40% față de obiectivul anterior).

Stabilirea unui obiectiv mai ambițios pentru 2030 oferă mai multă certitudine factorilor de decizie și investitorilor, aceștia putând să prevadă în deciziile lor niveluri de emisii compatibile cu obiectivul UE de neutralitate climatică la orizontul 2050.

În martie 2020, Comisia a lansat o consultare publică, invitând părțile interesate și cetățenii să își prezinte punctele de vedere cu privire la noul obiectiv ambițios al UE în materie de climă pentru 2030 și elaborarea acțiunilor și politicilor necesare pentru a reduce și mai mult emisiile de gaze cu efect de seră. Au fost sintetizate peste 4 000 de contribuții. Acestea au fost utilizate la elaborarea planului.